Érdekességek

Több százezezres szókincs ötéves korra? Ez mesés!

Tudományos bizonyítékunk is van már arra, hogy miért kell minél több mesét hallania a gyereknek. Egy amerikai tanulmány nemrég rámutatott, napi egy mese közel 300 ezres szókincset ad, mire egy lurkó betölti az ötödik évét.

Gyakran tíz mese sem elég

Ha a mosolygó gyerkőc nem lenne elég indok arra, hogy miért érdemes minden nap mesét olvasni a legkisebbnek, akkor itt van egy tanulmány, amely az amerikai Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics amerikai nevelési szaklapban jelent meg. Arra jutottak, hogy azok a gyerekek, akiknek napi öt mesét olvasnak fel babaként, jóval nagyobb szókinccsel rendelkeznek, mint azok a társaik, akik nem hallanak mesét a szülőktől. Mi ezt azért annyival egészítenénk ki, hogy minden gyermek más és más. Ha nem szeretné, akkor nem kell erőltetni, csak azért, hogy meglegyen ez a szám. Lehet, hogy elég neki egy is, előfordulhat, hogy hárommal éri csak be. Az viszont tény, hogy minden nap szükség van mesére minden gyermeknek. Ne gondolj túl hosszú történetekre, néhány perces történet is elég.

Akár 290 ezer szó

A kutatás szerint napi egy mese is 290 ezer szót jelent, mire a gyermek ötéves lesz. Hogy ez a szám valóban így alakul-e, nem tudjuk, de az biztos, hogy az a gyerkőc, akinek minden nap olvasnak, jóval alaposabban felkészül az óvodára, majd természetesen az iskolára is, ahol könnyebben el tudják majd sajátítani az írásos tananyagot is. A cikk szerint a kutatók azért kezdtek bele az egészbe, mert meglepve tapasztalták, hogy az amerikai gyerekek 25 százaléka soha, egyetlen mesét sem hallott a szüleiktől. Az volt a céljuk, hogy felmérjék, hogyan hat a lurkókra, ha napi öt mesét olvasnak el nekik. Arra jutottak, ez akár 1 milliós szókincs kialakítását is okozhatja ötéves korukra. A mesetudósok megpróbálták megbecsülni, milyen arányban áll az egy nap hallott mese a szókinccsel. (Az eredményeket kerekítettük):

  • Soha nem olvasol? 4500 szót ismer majd.
  • Ha heti egy-két alkalommal olvasol: 64 ezres lesz a szókincse.
  • Amennyiben hetente három-öt alkalommal mesélsz: 170 ezer szó birtokosa lesz.
  • Napi egy mesével 290 ezer szót adsz neki.
  • Napi öt mese 1 millió 483 ezer szóra elég.

Jobb, mint a hétköznapi nyelv

A kutatók szerint a hétköznapi nyelv és az irodalmi szavak között meglehetősen nagy a különbség. Egy átlagos hétköznapon a családi beszélgetések során meglehetősen kevés szó esik például a medvebocsokról, királynőkről, a sárkányokról vagy éppen a varázserővel rendelkező katicákról. Az ilyen mesék során azonban rengeteg ismeretlen szó kerül elő, amiket biztosan nem hallott még a gyerkőc.

Ha tehát az a célod, hogy a gyermekednek minél egyszerűbb dolga legyen az óvodában, az iskolában, és ezáltal az életben, akkor már tudod, hogy milyen műfajt kell a cikkünk után legközelebb olvasnod. Pontosabban felolvasnod. És mi sem lehet könnyebb, mint a legnépszerűbb mesekönyvek egyikét olvasni, egy névre szóló MeseVeled mesekönyvet!