Érdekességek

Az esti mese hatása a gyermek fejlődésre

Van lefekvés előtt 10-20 perced? Általában nincs. A gyermeknevelés az egyik legcsodálatosabb dolog az életben, de a mai felgyorsult világban rengeteg dolga van a szülőnek. Az esti mese viszont a gyermek fejlődése szempontjából meghatározó. Tudtad, hogy nem csak neki, hanem neked is hasznodra válhat? Hogyan? Cikkünkből kiderül.

A nap bármely szakában érdemes mesét olvasni a gyermekünknek, nincs rossz időpont. Persze csak akkor vegyük elő a fantáziánkat vagy egy könyvet, ha neki is kedve van hozzá, esetleg úgy látjuk, hogy jót tenne a lelkiállapotának. Leggyakrabban este, lefekvés előtt kerül sor a mesére. Az elalvás előtti mese nyugtatóan hat, így könnyebben jön álom a gyerkőc szemére, hamarabb békére lel a nap végén. A mese segít neki abban, hogy feldolgozza a nap folyamán őt ért élményeket és a mérhetetlen mennyiségű információt, ami a nyakába zúdult.

Ráadásul nem csak neki, nekünk is jót tesz! Gyakran a szülők is csak az esti mese idején lelnek nyugalomra az egész napos rohanás után. Így tudják lezárni a napot a gyermekükkel töltött békés félórában. Az esti mese ráadásul segít újra megélni a saját gyermekkorunkat, összevethetjük a mostani tapasztalatainkkal, életérzésünkkel. Szakíts tehát 10-20, percet életetekből az esti mesére! Legyen ez is rutin! Nemcsak könyvből mesélhetsz, ha érdekesen elmeséled az aznapi élményeidet, az ugyanolyan izgalmas lesz számára. A mese lehet a gyerek saját napja, felelevenítve az aznapi kedves élményeket, vagy akár egy kitalált mese, ami róla szól. A MeseVeled könyvek alapját is ez adta. Saját tapasztalataink szerint a gyermekről szóló mese - a történet, amelynek ő a főhőse - mindig is a legsikeresebb esti mese.  

Hangsúly nélkül nincs mese!

A gyermeked elképesztően fogékony: a hangod megnyugtatja és már egészen pici korában sok mindent megért a hanglejtésedből. A mesék segítségével fejlődik a szókincse, kinyílik előtte a világ. Erkölccsel és viselkedéssel kapcsolatos normákat is elsajátíthat a te közvetítéseddel.

Fontos azonban, hogy csak akkor mesélj, ha szívesen teszed. Ha nem így van, azt ő is észreveszi majd, és nem lesz rá kíváncsi. Ha nem hangsúlyozol, nem próbálod beleélni magad a szerepbe, érdeklődését veszítheti az esti program iránt.

Hamarosan eljön az az idő, amikor már nem te választasz mesét, hanem ő mondja meg melyik történetet vedd elő a polcról, vagy varázsold elő a fejedből. Pár év múlva magától olvas majd. Mi azt javasoljuk, ilyenkor se hagyd abba az esti mesét, olvass vele együtt, vagy hallgasd az ő meséjét, fedezzetek fel együtt új történeteket és világokat, amíg csak lehet.