Érdekességek

Miért a nyuszi hozza a húsvéti tojást?

Többféle magyarázat is van a nyuszi és a húsvéti tojás kapcsolatára...

Egy régi mese története szerint a tojást a tyúk vitte volna, de megfájdult a lába, ezért a nyuszi segítségét kérte a kézbesítésében. A nyuszi olyan jól végezte el a feladatot, hogy a jövőben a tyúk mindig a őt kérte meg a tojások kihordásában.

Egy másik elmélet szerint a nyúl már a kereszténység előtti időkben is termékenységszimbólum volt. A természettel együtt élő pogány népek számára a szapora nyuszi a tél végét, a tavaszt és a termékenységet szimbolizálta.

A néprajztudósok szerint a húsvéti nyuszi egy véletlen félreértés következtében jutott tojásosztogató szerepéhez. A húsvéti nyúl a 16. századi Németországban vált a keresztény ünnepkör részévé. Ekkor készítették az első kosárfészket, amibe tojásokat rejtettek. Magyarországon később, a 19. században honosult meg ez a szokás. Egyes német területeken ugyanis gyöngytyúkot és tojásait ajándékozták egymásnak az emberek húsvétkor. A gyöngytyúk német neve Haselhuhn, rövidebben Hasel. A nyúl németül pedig Hase. A két szót összekeverték, így egy idő után már nem a gyöngytyúk tojta a tojásokat, hanem a nyúl.