Érdekességek

Mesével a gyermekkori traumák legyőzéséért

Hallottál már a biblioterápiáról? Érezted már milyen jót tesz a lelki világodnak, ha elolvasol egy könyvet? Hogyan lesz a gyermeked öngyógyító a meséken keresztül? Olvass tovább!

Biblioterápia: a többszáz éves módszer

Magyarországon is egyre népszerűbb a biblioterápia, amely igen változatos életszituációkban alkalmazza az irodalmat gyógyításra. 

A módszer nem más, mint maga a művészetterápia. Jó hatással van a személyiségfejlődésre, ez pedig az adott szöveg élményszerű felhasználása segítségével valósul meg. Egyéni és csoportos alkalmakon is zajlanak ilyen foglalkozások szakember segítségével.

Jelenleg kétféle terápiát használnak a módszeren belül. Az egyik a receptív, amikor egy adott művet élőszóban beszélnek meg élményszinten. A másik pedig az aktív, ilyenkor a páciensek hoznak létre irodalmi alkotást.  

Alkalmazási területe igen széles: használják börtönökben élő rabok között, daganattal küzdő betegek lelki világának fejlesztésénél, idősotthonokban élőknél, gyógypedagógiában, különböző traumák feldolgozásában.

Ezért jó a gyermekeknek is

Természetesen a gyermekek számára is igen kedvezőek a hatásai. Nagy segítség lehet például a gyerekkori és kamaszkori traumák feldolgozásánál, néha egyszerűen a pályaorientációt könnyíti meg.

A gyerkőcök terápiája történhet a gyermekkönyvtárban, az iskolában, de akár a szabadban, a játszótéren is. Nagy segítség lehet gyermekotthonban élők számára, akik kezdik feltenni az egyre bonyolultabbnak tűnő kérdéseket a családjukkal kapcsolatban. Csoportoknál leginkább az életkori sajátosságokat figyelembe vevő gondok megoldásában segíthet. Fejleszti a kommunikációs, a problémamegoldó készséget, jó hatással van a kreatív gondolkodásra. Javítja az empátiát, megtanít csapatban gondolkodni, segít megismerni a saját személyiségüket. (Ezek a fejlesztő tulajdonságok valójában nemcsak a gyermekek esetében mondhatók el a biblioterápiáról, hanem minden páciens esetében.)

Kiknek ajánljuk?

Egy ilyen alkalom adott műről szól, ami a csoporton belül körülbelül ugyanarra a problémára fókuszál, például a gyermekkori bántalmazásra. A csoportot vezető szakember irányítja a beszélgetést, mindenki elmondhatja saját véleményét, meglátásait az alkotásról. Rengeteg személyes élmény kerül elő ilyenkor, a csoportos foglalkozáson résztvevők mások példáján keresztül is sokat tanulnak.

Az irodalomterápia a legtöbb ember számára bátor szívvel ajánlható, de akut pszichotikus állapotban, krízisek után, súlyos, mániás depressziós betegek esetében nem. Minden esetben csak olyankor alkalmazzák, ha az ezzel foglalkozó szakemberek is egyetértenek vele.

Mit tehetsz szülőként?

Szeretnéd, hogy a gyermeked később az irodalom segítségével kezelje a problémáit? Ez elég egyszerű: mesélj neki minél többet, amennyit csak tudsz! Minél hamarabb megtanulja, hogy a szavaknak milyen gyógyító ereje van, az annál jobbat tesz a személyiségének.