Érdekességek

A mese eredete

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer a mese. A világ első ismert meséjében még mindenféle gonoszságról és bűnökről olvashatunk. Mi a vezetett innen a kedves állatos és a happy enddel záródó, hercegnős történetek kialakulásához? 

A mese fogalma

Sok minden előzte meg azt a mondatot, hogy „Egyszer volt, hol nem volt”. Amíg eljutottunk az, „ahol a kurtafarkú malac túr” mondatig, eltelt néhány évezred. Ha definíciót kell megadnunk róla, akkor a mese nem más, mint csodás elemekkel átszőtt kitalált történet. Múltja már írásbeliség megjelenése előtt is igen komoly volt: mítoszok, legendák és mondák vezettek a kialakulásához. Mindkettőből lényeges elemek találhatók benne, ezek nélkül létezni sem tudna. A mesékre igen jelentős hatással voltak a különböző vallások, ezekhez gyakran kapcsolódtak népi hiedelmek, babonák.

Az első mesék

Számos mai tündérmese évszázados, évezredes történetekből fejlődött ki, amelyek különböző változatokban megjelentek a világ számos kultúrájában. Dr Jamie Tehrani, a Durhami Egyetem antropológusa szerint az egyik első mese gyökerei, mely a története szerint egy fiúról szól, aki elrabolta az Ogre kincsét, arra az időszakra vezethető vissza, amikor a keleti és a nyugati indoeurópai nyelvek több mint 5000 évvel ezelőtt szétváltak.

A korabeli feljegyzéseket elemezve kimutatta, hogy a Szépség és a szörnyeteg, valamint a Rumpelstiltskin című mese körülbelül 4000 éves lehet.*

A mesék fajtái

A mai fogalmaink szerint a mese olyan történet, ami gyermeknek szól. A végkicsengése leginkább pozitív, jól értelmezhetően el tudjuk különíteni a jó és a rossz szerepét. A legtöbb történet szájhagyományokon keresztül terjedt el. A mese egy olyan rövid történet, amely jellemzően képzeletbeli szereplőket tartalmaz, például törpéket, tündéreket, óriásokat, sellőket vagy boszorkányokat.

Kétféle nagyobb kategóriába sorolhatjuk őket: létezik a népmese és a műmese. Minden népnek megvan a maga a népmeséje, ami sok esetben függ össze történelmükkel, szokásaikkal, kultúrájukkal. A magyar népmese rendkívül gazdag hagyományokkal rendelkezik. A másik csoport a műmese, ami általában egy konkrét személy nevéhez köthető.  

Híresebb meseírók:

Joanne Kathleen Rowling (angol,1965)

Grimm testvérek: Jacob (1785–1863) Wilhelm (1786-1859) (német)

Roald Dahl (norvég, 1916-1990)

Benedek Elek (magyar, 1859–1929)

Hans Christian Andersen (dán, 1805–1875)

Alan Alexander Milne (angol, 1882–1956)

Jean de La Fontaine (francia, 1621–1695)

 

* (forrás: https://www.bbc.com/news/uk-35358487)