Érdekességek

Bevált tippek a testvérféltékenység kezelésére

A testvérféltékenység normális jelenség, amikor kistestvér érkezik a családba. Teljesen természetes, hogy az addig kizárólagos figyelmet élvező nagyobbik gyerek féltékenységet érez a kicsi iránt. A gyerek természetéből fakadóan maximális szülői figyelemre vágyik, ezért amikor osztoznia kell rajta, az konfliktusok forrása lehet. 

Bármekkora korkülönbség is van a gyerekek között, mindig beszélni kell róla, hogy kistestvér érkezik a családba. Könnyít a szülő helyzetén, ha már a baba megszületése előtt elkezdi felkészíteni a nagyobb gyermeket a kicsi érkezésére. Nem szerencsés ha egybeesik az új jövevény születése és a nagyobbik testvér óvodai kezdése. Ebben az esetben érdemes 1-2 hónappal elhalasztani az óvodát.

A kistestvér megszületése után ügyeljünk arra, hogy a nagyot ne tiltsuk ki a szobából, ne tiltsuk el a kicsitől. Folyamatosan beszélgessünk vele arról, hogy mit miért csinálunk, mit érez a kisbaba, milyen volt, amikor a nagy volt kicsi. A szoptatás ideje alatt ő is legyen együtt velünk. Közben mesélhetünk neki. Így nem érzi magát kirekesztettnek, elhanyagoltnak. Érdemes egyszerű feladatokkal ellátni, hogy lássa milyen ügyes és szükségünk van rá.

Az első időszakban a kisbaba még sokat alszik, így jut idő arra, hogy a nagyobbal is nyugodt körülmények között játszhassunk. Nagyon fontos, ne hanyagoljuk el őt. Hiába nagyobb, attól még gyerek. Biztosítsunk számára olyan minőségi időt, amit csak vele töltünk, amikor csak rá figyelünk, amikor azt csinálunk, amit ő szeretne, és nem kell osztozni testvérével a figyelmünkön. 

Tartsuk tiszteletben gyermekeink tulajdonát és érzéseit! Ahogy a mi életünkben is vannak olyan tárgyak, szokások, amelyekhez ragaszkodunk, ugyanúgy lehet a gyermekünknek is. Fogadjuk el, hogy lesz olyan játéka, amit nem szeretne megosztani a testvérével.

Nagyon fontos, hogy a gyerekek között ne legyen összehasonlítgatás, se előre kiosztott szerepek. Ebből a körből mindenki vesztesen kerül ki.

A közös vacsora kiváló alkalom lehet arra, hogy a gyerekek megoszthassák a problémáit, és az összes családtag érdekeit szem előtt tartva, közösen keressünk megoldásokat. Ezek a beszélgetések erősítik a családi összetartozást és az egymás iránti tiszteletet is.

A rendszeres, tartalmas együttlétek fontosak a gyermek és a szülő számára is. A legkivitelezhetőbb időpont általában az esti meseolvasás. Itt nyugodt körülmények között tud együtt lenni akár az egész család. A MeseVelednél mi is gyakorló szülők vagyunk, így mi is megtapasztaltuk a testvérféltékenységet. Több mese témáját a gyermeknevelési feladatokhoz, problémáihoz illesztettük. Ilyen mesekönyvünk a készülőben lévő Kistestvér érkezik, melyhez az egyik leghíresebb kortárs író: Lackfi János írt mesét, vagy a legsikeresebb testvéres mesénk; Kalandos utazás címmel. A közös kalandok - amikben a testvérek együtt viszik véghez hőstetteiket - még szorosabb köteléket alakítanak ki közöttük. Meséinkben a testvérek egymás szövetségesei és kalandos, veszélyes helyzetekben, félelmet nem ismerve egymás segítségére sietnek. További, testvérekről szóló meséink a Gondolátum és az Egy kerek esztendő.

Persze nem lehet teljesen megelőzni a testvérféltékenységből fakadó harcokat, és nem is tanácsos, hiszen kell a gyerekeknek ez a fajta biztonságos otthoni gyakorlóterep. Ők is rengeteget tanulhatnak az apró küzdelmekből. Vannak azonban olyan esetek, amikor a testvérféltékenység olyan méreteket ölt, hogy az szakértő bevonását igényli.