Érdekességek

Bevált tippek a testvérféltékenység kezelésére

A testvérféltékenység normális jelenség, amikor kistestvér érkezik a családba. Teljesen természetes, hogy az addig kizárólagos figyelmet élvező nagyobb gyerek féltékenységet érez a kicsi iránt. A gyerek természetéből fakadóan maximális szülői figyelemre vágyik, ezért amikor osztoznia kell rajta, az konfliktusok forrása lehet. 

Készüljetek rá már akkor, amikor még pocaklakó

Bármekkora korkülönbség is van a gyerekek között, mindig beszéljetek róla, hogy kistestvér érkezik a családba. Könnyít a helyzeteden, ha már a baba megszületése előtt elkezded felkészíteni a nagyobb gyermeket a kicsi érkezésére. (Ebben nagy segítségedre lehet a Kistesó című könyvünk.)

Nem szerencsés ha egybeesik az új jövevény születése és a nagyobbik testvér óvodai kezdése. Ebben az esetben érdemes 1-2 hónappal elhalasztani az óvodát, nehogy a nagy úgy érezze, hogy lecserélték.

Hagyd, hogy aktívan részt vegyen a baba gondozásában

A kistestvér megszületése után ügyelj arra, hogy a nagyot ne tiltsd ki a szobából, ne tartsd távol a kicsitől. Folyamatosan beszélgess vele arról, hogy mit miért csinálsz, mit érez a kisbaba, milyen volt, amikor a nagy volt kicsi. A szoptatás ideje alatt ő is legyen együtt veletek. Közben mesélhetsz neki. Így nem érzi magát kirekesztettnek, elhanyagoltnak. Érdemes - korának megfelelő - egyszerű feladatokkal ellátni a nagytesót, hogy érezze milyen ügyes és mekkora nagy szükség van rá.

Töltsetek közös időt a naggyal kettesben

Az első időszakban a kisbaba még sokat alszik, így jut időd arra, hogy a nagyobbal is nyugodt körülmények között játszhass. Nagyon fontos, ne hanyagold el őt. Hiába nagyobb, attól még gyerek. Ne várd el tőle egy felnőtt türelmét és megértését. Biztosíts számára olyan minőségi időt, amit csak vele töltesz, amikor csak rá figyelsz, amikor azt csináltok, amit ő szeretne, és nem kell osztozni testvérével a figyelmeden. 

Hidd el, a porszívózás és az ablakmosás nem olyan fontos ilyenkor. 

Van, ami csak a nagytesóé

Tartsd tiszteletben gyermeked tulajdonát és érzéseit! Ahogy a te életedben is vannak olyan tárgyak, szokások, amelyekhez ragaszkodsz, ugyanúgy lehet neki is. Fogadd el, hogy lesz olyan játéka, amit nem szeretne megosztani a testvérével.

Ne mérd össze őket!

Nagyon fontos, hogy a gyerekek között ne legyen összehasonlítgatás, se előre kiosztott szerepek. Ebből a körből mindenki vesztesen kerül ki.

Beszélgessetek sokat!

A közös vacsora kiváló alkalom lehet arra, hogy a gyerekek megoszthassák a problémáikat, és az összes családtag érdekeit szem előtt tartva, közösen keressétek megoldásokat. Ezek a beszélgetések erősítik a családi összetartozást és az egymás iránti tiszteletet is.

Olvass tesós meséket

A rendszeres, tartalmas együttlétek fontosak a gyermek és a szülő számára is. A legkivitelezhetőbb időpont általában az esti meseolvasás. Itt nyugodt körülmények között tud együtt lenni akár az egész család. A MeseVelednél mi is gyakorló szülők vagyunk, így mi is megtapasztaltuk a testvérféltékenységet. Több mese témáját a gyermeknevelési feladatokhoz, problémákhoz illesztettük. A Kistesó mesekönyünket az egyik leghíresebb kortárs író: Lackfi János írta és Baracsi Gabi illusztrálta. Tudsz rendelni fiú vagy lány főszereplővel. 

A közös kalandok jó testvérkapcsolatot alakítanak ki

A közös kalandok - amikben a testvérek együtt viszik véghez hőstetteiket - szoros köteléket alakítanak ki közöttük. Meséinkben a testvérek egymás szövetségesei és kalandos, veszélyes helyzetekben, félelmet nem ismerve egymás segítségére sietnek. Testvérek kalandjairól szóló meséink a Kalandos utazás, a Gondolátum és a kisebbeknek készülő vastag lapos mesekönyv, az Egy kerek esztendő. Mindegyik mesébe bele tudsz lapozni ide kattintva. 

Apró és nagy csaták

Persze nem lehet teljesen megelőzni a testvérféltékenységből fakadó harcokat, és nem is tanácsos, hiszen kell a gyerekeknek ez a fajta biztonságos otthoni gyakorlóterep. Ők is rengeteget tanulhatnak az apró küzdelmekből. Vannak azonban olyan esetek, amikor a testvérféltékenység olyan méreteket ölt, hogy az szakértő bevonását igényli.